Переможці інтелектуальних змагань відвідали Верховну Раду України з екскурсією

21.01.2020 19:17
Поділитися новиною

Для дітей-переможців міських інтелектуальних змагань, що відбуваються у рамках освітнього проекту «Місто-діти-влада», було організовано поїздку до Верховної Ради України. Старшокласники хмельницької гімназії №2, СЗОШ №12, ЗОШ №21, Хмельницької школи санаторного типу та НВК №2 поїхали до Києва, де мали унікальну можливість поспілкуватися із цікавими особистостями та побачити сесійну залу парламенту на власні очі.

За словами ініціаторки екскурсії, керуючого справами виконавчого комітету Хмельницької міської ради Юлії Сабій, інтелектуальні змагання в Хмельницькому проходять задля виховання гідних громадян, представників молодої еліти міста, країни та за підтримки міського голови Олександра Симчишина.

«Кожен нинішній учень — майбутній виборець, який впливатиме на долю країни, тому він повинен знати весь механізм державотворення та способи впливу на нього. Вже сьогодні діти є повноцінними громадянами, які мають не лише знати свої права та обов’язки, а й вміти їх застосовувати. Ми не один рік організовуємо екскурсії для хмельницьких школярів міською радою та Верховною Радою України. Так заохочуємо дітей до мрії стати депутатом, бо насправді змінити країну зможе лише той, хто не побоїться обов’язку турбуватися про неї, щось змінювати на користь громади», — підкреслила Юлія Сергіївна.

Під час екскурсії школярі дізналися цікаві моменти з історії будівлі Верховної Ради України. Так, конкурс на кращий проект будівництва сесійної зали був оголошений у лютому 1936 року. В ньому переміг відомий український архітектор Володимир Загородній. Будівлю парламенту зводили три роки. За час свого існування вона зазнала декількох реконструкцій. У роки Другої світової війни до сесійної зали через купол потрапила авіаційна бомба, проте вона не вибухнула, а лише спричинила пожежу. Реконструкція проводилася й у 1948-1952 роках. Тоді до основної будівлі добудували так зване півкільце — підкову з внутрішнім двориком, а купол підняли на метр вище, що покращило пропорції будівлі. Наступні реконструкції проходили у 1985 і 2000 роках. Останню провели влітку 2018 року.

Побачили хмельницькі школярі й український прапор, розміром чотири на вісім метрів. Його було занесено до зали пленарних засідань ВРУ в день проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року.

Проте найбільше дітей цікавила зала засідань Верховної Ради України. Юні інтелектуали побачили залу, де працюють депутати, ознайомилися із складом депутатського корпусу та іншими важливими моментами в роботі народних обранців.

Після цього хмельницькі школярі поспілкувалися із прес-секретарем партії ВО «Свобода» Христиною Равлюк та народним депутатом VII скликання Ігорем Сабієм. Дітей цікавили досить різні запитання: від перших кроків на професійному шляху і до важливих моментів в роботі народного депутата.

Ще одним пунктом екскурсії був візит до офісу Асоціації міст України, де школярі поспілкувалися із виконавчий директор АМУ, кандидатом наук з держуправління Олександром Слобожаном, який розповів про основні напрямки діяльності асоціації та закликав дітей активно висловлювати свою громадянську позицію, навіть створити в Хмельницькому дитячу громадську організацію. Також зазначив, що для того щоб стати успішними, потрібно старанно вчитися, вивчати іноземні мови.

Загалом поїздка до столиці України була цікавою та насиченою. Маленькі хмельничани мали можливість побачити будівлю Верховної Ради України, поспілкуватися із цікавими людьми, які завдяки своїй наполегливості та щоденній праці досягнули значних висот на всеукраїнському рівні.

    Електронне звернення

    Якщо у Вас виникли запитання, скарги чи пропозиції, Ви можете заповнити форму нижче та отримати відповідь у зручному форматі!

    * — обов’язкові поля

    *

    *

    *

    *

    *

    *

    Дозволені файли у форматі jpg, jpeg, png, gif, pdf, doc, docx, ppt, pptx, які не перевищують розмір 2 Мб.

    Надсилаючи форму, Ви даєте згоду на обробку персональних даних

    Корисні посилання
    Хмельницька міська рада
    Хмельницька міська рада
    Департамент освiти i науки Хмельницької обласної державної адмiнiстрацiї
    Департамент освiти i науки Хмельницької обласної державної адмiнiстрацiї
    Інформаційна система управління освітою
    Інформаційна система управління освітою
    Мiнiстерство освiти i науки України
    Мiнiстерство освiти i науки України
    Нова українська школа
    Нова українська школа

    Ми в соц мережах
    Електронне звернення

    Якщо у Вас виникли запитання, скаги чи пропозиції, Ви можете заповнити форму нижче та отримати відповідь у зручному форматі!

    * — обов’язкові поля

    *
    *
    *
    *
    *
    *
    Дозволені файли у форматі *.doc, *.docx, *.exl, *.exls, *.png, *.jpg, які не перевищують розмір 2 Мб.