ПРОФІЛЬНЕ НАВЧАННЯ: ЯК ПІДГОТУВАТИСЯ ДО МАЙБУТНЬОЇ ПРОФЕСІЇ ВЖЕ В ШКОЛІ?

25.05.2023 16:37
Поділитися новиною

Одним із пріоритетів сучасного періоду розвитку освітньої галузі держави є запровадження профільного навчання, зокрема, для старших учнів. Профілізація навчання передбачає роздільне (диференційоване) навчання з поглибленим і професійно зорієнтованим вивченням низки предметів.

Науковці стверджують, що школярів треба заздалегідь готувати до свідомого визначення профілю навчання відповідно до вікових особливостей.

Профіль навчання запроваджується з урахуванням насамперед освітніх потреб замовників освіти, а також кадрових, матеріально-технічних, інформаційних ресурсів закладу освіти, культурної та виробничої інфраструктури регіону, перспектив здобуття подальшої освіти й життєвих планів учнівської молоді.

У поточному навчальному році головна увага керівників закладів освіти зосереджувалась на створенні умов для запровадження ефективного профільного навчання. Наступного навчального року ми плануємо суттєво поліпшити й розширити профільну освіту. Адже реформування освіти, створення ліцеїв, передбачає індивідуалізацію навчання в старшій школі, розвиток здібностей учнів, формування свідомого громадянина суспільства, здатного турбуватися не лише про особисте, але й взаємодіяти в громаді. Профілювання навчання покликане також задовольняти потреби ринку праці держави висококваліфікованими фахівцями.

Вважаємо, що завдяки профільному навчанню відбудеться вдосконалення та підвищення рівня отриманих знань, умінь та навичок кожного учня, підвищиться їхня зацікавленість і мотивації до процесу навчання, розвій логічного мислення, а отже гармонійний розвиток особистості.

Ми розуміємо, що нині вирішальним фактором для організації профільного навчання є належний фаховий рівень педагогічних кадрів. І працюємо над тим, аби мати таких педагогів у достатній кількості.

У закладах освіти, які з початком нового навчального року функціонуватимуть як ліцеї, профільне навчання є обов’язковим.

24 травня депутати міської ради затвердили «План формування мережі закладів загальної середньої освіти Хмельницької міської територіальної громади на 2023-2027 роки», яким передбачено цю трансформацію закладів освіти, зокрема профільне навчання.

З переліком прогнозованих профілів для учнів 10-х класів на 2023/2024 навчальний рік можна ознайомитися за посиланням:

https://osvita.khm.gov.ua/?page_id=14020

 

#СередняосвітаДОНХМР

Більше новин ось тут: https://osvita.khm.gov.ua/?cat=1

    Електронне звернення

    Якщо у Вас виникли запитання, скарги чи пропозиції, Ви можете заповнити форму нижче та отримати відповідь у зручному форматі!

    * — обов’язкові поля

    *

    *

    *

    *

    *

    *

    Дозволені файли у форматі jpg, jpeg, png, gif, pdf, doc, docx, ppt, pptx, які не перевищують розмір 2 Мб.

    Надсилаючи форму, Ви даєте згоду на обробку персональних даних

    Корисні посилання
    Хмельницька міська рада
    Хмельницька міська рада
    Департамент освiти i науки Хмельницької обласної державної адмiнiстрацiї
    Департамент освiти i науки Хмельницької обласної державної адмiнiстрацiї
    Інформаційна система управління освітою
    Інформаційна система управління освітою
    Мiнiстерство освiти i науки України
    Мiнiстерство освiти i науки України
    Нова українська школа
    Нова українська школа

    Ми в соц мережах
    Електронне звернення

    Якщо у Вас виникли запитання, скаги чи пропозиції, Ви можете заповнити форму нижче та отримати відповідь у зручному форматі!

    * — обов’язкові поля

    *
    *
    *
    *
    *
    *
    Дозволені файли у форматі *.doc, *.docx, *.exl, *.exls, *.png, *.jpg, які не перевищують розмір 2 Мб.