Спеціальна комісія пропонує поповнити когорту почесних громадян міста достойними хмельничанами

26.05.2020 18:04
Поділитися новиною

Проведено перше засідання комісії з визначення кандидатів на присвоєння звання «Почесний громадянин міста Хмельницького». На розгляд комісії запропоновано дві кандидатури на присвоєння найвищого для нашого міста звання.

З метою вивчення громадської думки комісія надає інформацію про кандидатів і пропонує хмельничанам визначити найдостойнішого серед них.

Відповідно до Положення про звання «Почесний громадянин міста Хмельницького» до 26.06.2020 року буде вивчено громадську думку щодо кандидатів. Віддати свій голос за кандидатів можна за номером телефону: 70-23-19 (Департамент освіти та науки Хмельницької міської ради).

Варто нагадати, що нині Хмельницький має 69 почесних громадян.

Інформація про претендентів на присвоєння звання „Почесний громадянин міста Хмельницького”

1.Чекірда Гнат Петрович (Клопотання від Хмельницької обласної організації Національної спілки архітекторів України)Роки життя (1920-1990).
Минуло 100 років від дня народження архітектора Гната Петровича Чекірди. Усе творче життя Гната Петровича було пов’язано з Хмельницьким. За його проєктами побудовані багаточисельні будівлі житлового, громадського та виробничого призначення в Хмельницькому, Кам’янці-Подільському та, практично, в усіх районах Хмельницької області. Значна кількість їх стала візитівками населених пунктів.36 років Г.П. Чекірда працював і творив, проживаючи в місті Хмельницькому. Початок творчого шляху припадає на середину 40-х років. Місто не мало відповідної інфраструктури і доводилося будувати багато нових і реконструювати існуючі будівлі. Авторству архітектора Г.П.Чекірди належать міське пожежне депо (тепер кінотеатр «Планета»), Палац піонерів (тепер Театр ляльок). Палац культури Облпромради (тепер обласна філармонія), низка перших 3-4 поверхових житлових будинків у центральній частині міста, центральний парк (тепер пам’ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення «Парк культури і відпочинку імені Михайла Чекмана»), адміністративні будівлі Ушосдору (тепер вул. Шевченко, 33) та Облспоживспілки, обласна бібліотека (тепер вул. Героїв Майдану, 28). Активну участь Г.П. Чекірда брав у будівництві та оформленні інтер’єрів Будинку Рад (автор Д.С. Чорновіл, будинок Хмельницької обласної ради).Не намагаючись займати адміністративні посади, Гнат Петрович Чекірда бачив своє призначення в архітектурній творчості, йому було цікаво створювати реальні об’єкти та розвивати місто Хмельницький. Колеги безумовно поважали його, їх вражала фантастична працьовитість зодчого, любов до архітектури та України. Гнат Петрович Чекірда щиро віддавав всього себе служінню архітектурі, яка стала основою його життя.
2.Відоменко Олександр Андронікович (Клопотання від Громадського формування зохорони громадськогопорядку і державногокордону«Плоскирівська сотня»)Роки життя (1931-2017).
Олександр Андронікович – письменник, журналіст, викладач, літературознавець, член національної спілки журналістів.Відоменко Олександр Андронікович народився 7 липня 1931 року в с. Моринці, Звенигородського р-ну, Черкаської обл., в родині службовця. У 1953 році закінчив Шевченківський гідромеліоративний технікум, а 1961 року — Одеський державний університет ім. І. І. Мечнікова отримавши кваліфікацію викладача хімії.З 1953 по 1966 рік працював інженером-гідротехніком Звенигородського райвиконкому та вчителем, завучем і директором у школах Звенигородського району. У 1966 році переселився з сім’єю до м. Хмельницького та впродовж 30 років працював викладачем Хмельницького економічного технікуму.З 1994 року залишив викладацьку діяльність і почав займатися творчою роботою в галузі літературознавства. З 1996 по 2013 рік видав 7 науково-пошукових книг про життєвий і творчий шлях Тараса Шевченка, Миколи Гоголя. Автор кількох нарисів про Олександра Пушкіна та Льва Толстого. У 2009 році видав історико-краєзнавчий альбом «У покоях Енгельгардтів». У 2012 році вийшов друком роман-есе «Одержимі».Відоменко О.А. брав активну участь у громадському житті м. Хмельницького. Співпрацював з Народним Домом «Просвіта», бібліотеками та закладами освіти міста. У період з 2006 по 2016 рік провів більше 250 зустрічей з учнями та студентами різних навчальних закладів міста. Його статті за результатами дослідницької роботи друкувалися в рубриках «Минуле – сучасне», «Невмируща пам’ять предків», «Спроба дослідження», «Кур’єр дослідницький», «Вікно в історію», «Культурологія», місцевих періодичних видань «Проскурів», «Подільські вісті», «Подільський кур’єр», «Майбуття» тощо.За активну громадсько-політичну роботу на посаді заступника голови Всеукраїнського об’єднання ветеранів, Указом Президента України нагороджений орденом «За мужність». Благословенням Святійшого Патріарха Київського та всієї Руси-України Філарета за заслуги перед Україною Відоменко О.А. було даровано право на родовий герб та нагороджено орденом «Лицарської доблесті V ступеня». Указом Президента України від 23.08.2011 № 857/2011 Відоменку О.А. було призначено довічну державну стипендію як видатному діячу освіти, який досяг сімдесятирічного віку.Лауреат премії імені Богдана Хмельницького в галузі історії, регіональної премії ім. Микити Годованця, премії ім. Михайла Орловського у галузі історико-краєзнавчих досліджень. Нагороджений орденом Народного Руху України «Орден В’ячеслава Чорновола» та орденом «Козацький Хрест»

    Електронне звернення

    Якщо у Вас виникли запитання, скарги чи пропозиції, Ви можете заповнити форму нижче та отримати відповідь у зручному форматі!

    * — обов’язкові поля

    *

    *

    *

    *

    *

    *

    Дозволені файли у форматі jpg, jpeg, png, gif, pdf, doc, docx, ppt, pptx, які не перевищують розмір 2 Мб.

    Надсилаючи форму, Ви даєте згоду на обробку персональних даних

    Корисні посилання
    Хмельницька міська рада
    Хмельницька міська рада
    Департамент освiти i науки Хмельницької обласної державної адмiнiстрацiї
    Департамент освiти i науки Хмельницької обласної державної адмiнiстрацiї
    Інформаційна система управління освітою
    Інформаційна система управління освітою
    Мiнiстерство освiти i науки України
    Мiнiстерство освiти i науки України
    Нова українська школа
    Нова українська школа

    Ми в соц мережах
    Електронне звернення

    Якщо у Вас виникли запитання, скаги чи пропозиції, Ви можете заповнити форму нижче та отримати відповідь у зручному форматі!

    * — обов’язкові поля

    *
    *
    *
    *
    *
    *
    Дозволені файли у форматі *.doc, *.docx, *.exl, *.exls, *.png, *.jpg, які не перевищують розмір 2 Мб.