ЯК НАЙМЕНШІ ХМЕЛЬНИЧАНИ ПРИСТОСОВУЮТЬСЯ ДО ДИТСАДОЧКІВ

25.10.2021 20:20
Поділитися новиною

Як відомо, з вересня цього року п’ять дитсадків №№ 6 “Колобок”, 11 “Золота рибка”, 40 “Сонечко”, 45 “Ялинка”, 49 “Дюймовочка” набрали групи дітей півторарічного віку.
Минуло майже два місяці… Як найменші хмельничани пристосовуються до вимог дитсадочків, як вихователі забезпечують освітній процес цих діток, як організовано режим дня, взаємодію дорослих і дітей, дотримання санітарно-гігієнічних вимог до облаштування та утримання групового приміщення…
На ці питання відповідає головний спеціаліст відділу дошкільної освіти Департаменту освіти та науки міської ради Аліна Чаус: «Треба сказати, що групи півторарічних дітей є специфічними. В групах не більше п’ятнадцяти діток, окремі меблі, посуд. Цих два місяці можна сміливо назвати періодом пристосування дітей до нових для них умов. У перші дні перебування в дитячому садку діти залишалися на 2-3 години, час перебування в дитсадку поступово збільшувався; до завершення другого тижня діти вже залишалися на сон. Вихователі спостерігали за дітьми під час їх вільної діяльності, під час виконання режимних моментів (прийом їжі, відвідування туалетної кімнати, підготовка до сну), на заняттях з музичного виховання, фізкультури, на прогулянці…
Помітили, що певні труднощі процесу адаптації пов’язані з недостатньою підготовкою дітей до нових умов з боку батьків. Часто у дітей недостатньо розвинуті культурно-гігієнічні навички, не сформовані звички предметно-практичної діяльності, відсутні продуктивні форми спілкування з ровесниками…
Загалом усі діти успішно адаптувались до нового для них середовища. Аналіз свідчить, що у 31% дітей проявився легкий рівень процесу адаптації, у 69% – середній рівень пристосування до умов закладу.
Втім, працівники закладів дошкільної освіти не були пасивними спостерігачами. Вони різноманітними методами заохочували формування у дітей навичок самообслуговування, спілкування, споживання страв… В деяких дітей були труднощі із засинанням, тому вихователями були використані прийоми заколисування колисковими пісеньками, заспокійливими мелодіями.
Для загального розвитку використовуються ігрові прийоми, примовки, потішки, дитячі вірші та різноманітні ігрові вправи. Під час денного сну дотримані всі санітарні норми. Приміщення вчасно провітрюються й прибираються, витриманий тепловий режим.
Окремим, надзвичайно важливим, напрямком праці педагогів є співпраця з батьками. Вихователі провели анкетування батьків, індивідуальні діалоги щодо поетапності адаптації дітей, надали відповідні рекомендації»…
Якщо групи півторарічних дошкільнят отримають позитивну оцінку хмельничан, то з часом така практика поширюватиметься й на інші дитячі садочки.

#ДошкілляДОНХМР
Більше новин ось тут: https://osvita.khm.gov.ua/?cat=1

    Електронне звернення

    Якщо у Вас виникли запитання, скарги чи пропозиції, Ви можете заповнити форму нижче та отримати відповідь у зручному форматі!

    * — обов’язкові поля

    *

    *

    *

    *

    *

    *

    Дозволені файли у форматі jpg, jpeg, png, gif, pdf, doc, docx, ppt, pptx, які не перевищують розмір 2 Мб.

    Надсилаючи форму, Ви даєте згоду на обробку персональних даних

    Корисні посилання
    Хмельницька міська рада
    Хмельницька міська рада
    Департамент освiти i науки Хмельницької обласної державної адмiнiстрацiї
    Департамент освiти i науки Хмельницької обласної державної адмiнiстрацiї
    Інформаційна система управління освітою
    Інформаційна система управління освітою
    Мiнiстерство освiти i науки України
    Мiнiстерство освiти i науки України
    Нова українська школа
    Нова українська школа

    Ми в соц мережах
    Електронне звернення

    Якщо у Вас виникли запитання, скаги чи пропозиції, Ви можете заповнити форму нижче та отримати відповідь у зручному форматі!

    * — обов’язкові поля

    *
    *
    *
    *
    *
    *
    Дозволені файли у форматі *.doc, *.docx, *.exl, *.exls, *.png, *.jpg, які не перевищують розмір 2 Мб.