Питанню організації харчування дошкільнят відповідальні працівники Департаменту освіти та науки міської ради, керівники закладів дошкільної освіти надають першочергової ваги.
Адже повноцінне та якісне харчування є невіддільною складовою збереження та зміцнення здоров’я дітей.
Спеціаліст з харчування Департаменту освіти та науки Ольга Гура інформує: «Нами розроблене, з урахуванням вікової категорії дітей (1-4,4-6 років), чотиритижневе меню на 2021-2022 роки. Меню враховує норми й рекомендації дієтологів, вимоги чинного законодавства. Усі страви готуються на харчоблоках закладів досвідченими кухарями. Турбуючись про маленьких споживачів, постійно шукаємо компроміс між рекомендованими стравами та вподобаннями вихованців дитсадків.
Смачно підкріпившись вранці, діти перебувають у гарному настрої та залишаються бадьорими цілий день».
Фахівці стверджують, що на зимово-весняний період 2022 року додалися нові страви, в яких перевага надана простим, але необхідним у дитячому харчуванні продуктам.
Серед них:
— ОВОЧЕВІ СТРАВИ: різні овочі (за сезоном), салат з квашеної капусти, салат з буряка, буряк тушкований в сметані, салат з білокачанної капусти із зеленим горошком або насінням соняшника, салат з моркви та часнику, ікра з вареного буряка;
— СТРАВИ З М’ЯСА ТА РИБИ: котлети, биточки, шніцелі зі свинини, котлета по-міланськи з курячого філе, рибні стіки запечені в сухарях, куряче філе запечене з паприкою, рибні палички з вареним яйцем, рибні їжачки запечені з твердим сиром, куряче філе тушковане в соусі та інші;
— ГАРНІРИ: капуста тушкована з овочами та курячим м’ясом, каша круп’яна булгур, куліш з м’ясом, картопля відварна з курку мою, банош (кукурудзяна каша);
— СОЛОДКІ СТРАВИ: Львівський сирник з морквою та сметаною, манний пудинг, запіканка сирна з какао «Зебра», домашня випічка з родзинками, кунжутом, корицею, какао та кисломолочним сиром;
— НАПОЇ: лимонний напій, компот зі свіжих фруктів, узвар із сухофруктів (шипшина, родзинки), трав’яні чаї.
Розробляючи меню, прислухалися до рекомендації Міністерства охорони здоров’я і тепер надаємо перевагу цільнозерновому хлібові, пастеризованим сокам, із вмістом цукру не більше 10 грамів на 100 грамів готового продукту, йодованій солі, вершковому маслу з вмістом жиру не менше 72%, сметані не менше 15% жирності тощо.
Розуміємо, що меж для вдосконалення не існує, зокрема, й у сфері харчування дітей. Департамент освіти та науки завжди готовий йти назустріч побажанням батьків щодо організації харчування.
Ваші пропозиції та зауваження вислухає спеціалістка з харчування Департаменту Гура Ольга Вікторівна за телефоном: 704606…
Більше новин ось тут: https://osvita.khm.gov.ua/?cat=1
Якщо у Вас виникли запитання, скаги чи пропозиції, Ви можете заповнити форму нижче та отримати відповідь у зручному форматі!
* — обов’язкові поля