Щасливі діти – сім’я без насильства!

05.12.2019 13:17
Поділитися новиною

Жорстоке поводження з дітьми – це проблема, яка завжди існувала, і певно, ще досить довго буде існувати у сучасному суспільстві. Насильство має чотири основні форми: фізичну, психологічну, сексуальну й економічну. Зазвичай дитина-жертва страждає одночасно від декількох видів насильства і, на жаль, воно досить поширене у сімейних умовах. Жорстоке поводження завдає дитині страждань і може мати довготривалі наслідки, що включають у себе порушення фізичного, психічного здоров’я, розвитку, соціалізації дитини, нерідко становлять загрозу її життю чи навіть є причиною смерті.

З метою захисту дітей від жорстокого поводження, зокрема, різних видів насильства, торгівлі дітьми, залучення дітей до найгірших форм праці служба у справах дітей Хмельницької міської ради:

– здійснює приймання звернень та повідомлень про випадки жорстокого поводження щодо дитини;

– веде облік дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах у зв’язку з жорстоким поводженням з ними або загрозою щодо його вчинення;

– координує діяльність суб’єктів при вирішенні питання соціального захисту дітей, які постраждали від жорстокого поводження;

– забезпечує надання необхідної допомоги дитині, яка постраждала від жорстокого поводження, у взаємодії з іншими суб’єктами та з урахуванням найкращих інтересів дитини;

– направляє дитину до закладів охорони здоров’я для обстеження стану її здоров’я, надання дитині необхідної медичної допомоги, у тому числі лікування в стаціонарі, та документування фактів жорстокого поводження з нею;

– спільно з Центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводить профілактично-роз’яснювальну роботу з батьками та особами, які вчиняють насильство стосовно дітей;

– у разі необхідності представляє (у тому числі в судах) інтереси дітей, які постраждали від жорстокого поводження або стосовно яких існує загроза його вчинення.

Так, протягом 2019 року до служби у справах дітей надійшло 15 повідомлень з приводу жорстокого поводження з дітьми. Усі вони розглянуті. Після проведення відповідної роботи інформація підтвердилася лише у 5 випадках, в одному з яких було вжито невідкладних заходів, під час яких дитина була негайно забрана із сім’ї та направлена у медичний заклад. На облік дітей, які перебувають в складних життєвих обставинах з вказаної причини, поставлено 5 дітей.

Майже щоденно здійснюється попередження жорстокого поводження з дітьми в ході проведення рейдів «Діти вулиці», «Сім’я». Метою проведення цих рейдів є унеможливлення застосування до дітей різних форм насильства, недопущення загрози життю та здоров’ю дитини, а також вивчення питання стану утримання та виховання дітей у сім’ях, у першу чергу в кризових, в яких існує певний ризик. Також одним із важливих заходів профілактики жорстокого поводження з дітьми є проведення тематичних бесід з учнями навчальних закладів. Працівники служби спільно з представниками Департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради, Центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, представниками правоохоронних органів міста станом на сьогодні провели 30 зустрічів з учнями. Також шляхом анонімного анкетування вивчалася думка дітей щодо проблем жорстокого поводження стосовно них із боку батьків, друзів, знайомих, незнайомих осіб, а також один до одного.

Але все ж таки у роботі щодо захисту дітей від насильства є проблеми, які залишаються нерозв’язаними. Однією з найголовніших є несвоєчасне реагування на факти насильства, оскільки найчастіше члени родини, знайомі замовчують подібні випадки.

Отже, у разі виникнення складних ситуацій за участю дітей терміново звертайтеся до служби у справах дітей особисто (м. Хмельницький, вул. Грушевського, 88), або за номером телефону:75-27-20.

Шановні батьки або ж інші законні представники дітей! Пам’ятайте про наявність у дітей прав і про те, що будь-яке насильство над дитиною та її експлуатація є неприпустимими.

За інформацією служби у справах дітей

Хмельницької міської ради

    Електронне звернення

    Якщо у Вас виникли запитання, скарги чи пропозиції, Ви можете заповнити форму нижче та отримати відповідь у зручному форматі!

    * — обов’язкові поля

    *

    *

    *

    *

    *

    *

    Дозволені файли у форматі jpg, jpeg, png, gif, pdf, doc, docx, ppt, pptx, які не перевищують розмір 2 Мб.

    Надсилаючи форму, Ви даєте згоду на обробку персональних даних

    Корисні посилання
    Хмельницька міська рада
    Хмельницька міська рада
    Департамент освiти i науки Хмельницької обласної державної адмiнiстрацiї
    Департамент освiти i науки Хмельницької обласної державної адмiнiстрацiї
    Інформаційна система управління освітою
    Інформаційна система управління освітою
    Мiнiстерство освiти i науки України
    Мiнiстерство освiти i науки України
    Нова українська школа
    Нова українська школа

    Ми в соц мережах
    Електронне звернення

    Якщо у Вас виникли запитання, скаги чи пропозиції, Ви можете заповнити форму нижче та отримати відповідь у зручному форматі!

    * — обов’язкові поля

    *
    *
    *
    *
    *
    *
    Дозволені файли у форматі *.doc, *.docx, *.exl, *.exls, *.png, *.jpg, які не перевищують розмір 2 Мб.