ОГОЛОШЕННЯ про проведення публічного громадського обговорення проєкту рішення Хмельницької міської ради «Про ліквідацію Малашовецької початкової школи Хмельницької міської ради Хмельницької області»

22.06.2022 15:32
Поділитися новиною
  1. Найменування організатора громадського обговорення: Хмельницька міська рада.
  2. Ініціатор громадського обговорення: робоча група з питань оптимізації мережі закладів освіти Хмельницької міської територіальної громади.
  3. Мета громадського обговорення: врахування думки жителів села Малашівці щодо ліквідації Малашовецької початкової школи Хмельницької міської ради Хмельницької області.

Відповідно до законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про освіту» та «Про повну загальну середню освіту» рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники).

Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.

Рішення про утворення комунальних початкових шкіл, гімназій як окремих юридичних осіб, їх реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу), приймають районні, міські, сільські, селищні ради.

Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проєкту відповідного рішення засновника.

Пропозиції щодо модернізації мережі закладів освіти Хмельницької міської територіальної громади у 2022 році сформовано на основі аналізу стану наявної мережі, визначення її ефективності, соціальної та економічної доцільності, демографічної ситуації з прогнозуванням дитячого контингенту на наступні роки та виходячи з необхідності дотримання вимог економічної доцільності та ефективності функціонування закладів освіти у громаді, зменшення частки витрат на заробітну плату та оплату комунальних послуг у нормативі фінансової забезпеченості, а також забезпечення раціональної концентрації та ефективного використання матеріальних, фінансових, кадрових ресурсів громади тощо.

Заходи з оптимізації (ліквідації Малашовецької початкової школи) планується провести з метою створення єдиного освітнього простору, раціонального та ефективного використання наявних ресурсів, їх спрямування на задоволення освітніх потреб учнів.

 

Вартість утримання одного учня в Малашовецькій початкової школи становить            86 767,32 грн на рік. Кількість учнів на одного вчителя складає 4 дитини.

З 4-х класів лише для 2-го класу здійснювалася організація класно-урочної системи. Інші учні 1, 3, 4-х класів навчалися за індивідуальною формою. Тобто, за формою навчання, коли дитина має у 4-5 разів менше годин навчання, ніж у класі з більшою наповнюваністю. У класі протягом тижня учень працює на 26 уроках, а при індивідуальному навчанні усі предмети викладаються на 5 уроках. Діти втрачають якість знань, рівень підготовки (5 годин на 1 учня, коли клас має 26 годин). Скільки учні недоотримали навчального матеріалу!

 

Завдання школи, насамперед, – давати дітям якісні знання. Уже потім це місце працевлаштування вчителів. Школа – це установа, яка фінансується з державного бюджету і повинна забезпечувати всіх дітей освітою на рівні Державного стандарту. І тут вирішальною є роль вчителя, його системна робота над підготовкою до уроків, використання на уроках проблемних і дослідницьких методів навчання, перехід від процесу наповнення учнів знаннями до процесу усвідомленого здобуття ними необхідних навичок для вирішення проблемних ситуацій, що в кінцевому підсумку й буде формуванням компетентностей.

 

Тож, ті батьки, які турбуються за майбутнє своїх дітей та прагнуть забезпечити їх успішне майбутнє, надають можливість навчатися в закладах освіти, де впевнені, що їх діти зможуть здобути якісні знання.

 

Наголошуємо, що першочерговою метою ліквідації школи є підвищення якості освітніх послуг та збільшення можливостей для дітей. Відтак, мережа Малашовецької початкової школи потребує об’єднання аби сформувати повноцінні класи.

 

Учням Малашовецької початкової школи буде надана можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти у Водичківській гімназії.

 

З 01 вересня буде прокладено та затверджено маршрут регулярних спеціальних перевезень шкільним автобусом с. Водички – с. Малашівці – с. Климківці – с. Водички.

 

В майбутньому, після об’єднання мережі двох шкіл, учні будуть отримувати якісні освітні послуги, соціалізація дітей здійснюватиметься ефективніше. Також, це стосується таких аспектів як загальний рівень підготовки учнів та виконання ними навчальних програм, розвиток навичок спілкування в колективі та лідерських навичок, можливість ширшої реалізації здібностей та творчої майстерності. Також, конкурентне учнівське середовище буде стимулювати мотивацію до кращих результатів у навчанні.

 

Загальні комунікативні навички та якість шкільної соціалізації мають вагомий вплив на самореалізацію дітей після закінчення закладу загальної середньої освіти.

 

Пропозиція Хмельницької міської ради: враховуючи вищевикладене, проаналізувавши перспективну мережу, кадрове забезпечення, матеріально-технічну базу, пропонуємо проєкт рішення міської ради «Про ліквідацію Малашовецької початкової школи Хмельницької міської ради Хмельницької області»:

https://khm.gov.ua/uk/content/pro-likvidaciyu-malashoveckoyi-pochatkovoyi-shkoly-hmelnyckoyi-miskoyi-rady-hmelnyckoyi

 

  1. Формат проведення громадського обговорення:громадське обговорення відбудеться 23 червня 2022 року о 19.00 годині в приміщенні Малашовецької початкової школи за адресою: вулиця Подільська, 32А, село Малашівці.

 

Окрім того, пропозиції та зауваження приймаються з 8.00 години 23 червня 2022 року по 17.00 годину 07 липня 2022 року:

  • у письмовій формі за адресою:

вул. Грушевського, 53, м. Хмельницький, Хмельницька область, 29000 (Департамент освіти та науки Хмельницької міської ради)

  • електронній формі на електронну адресу: [email protected]
  • усній формі на контактний телефон: +38 (099) 702-98-43

 

До участі в громадському обговоренні запрошуються всі жителі села Малашівці. Усі пропозиції та зауваження подаються виключно із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає.

 

Увага! Анонімні пропозиції не будуть реєструватись та розглядатись!

 

Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення, узагальнення висловлених в ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється організатором. Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті Хмельницької міської ради.

    Електронне звернення

    Якщо у Вас виникли запитання, скарги чи пропозиції, Ви можете заповнити форму нижче та отримати відповідь у зручному форматі!

    * — обов’язкові поля

    *

    *

    *

    *

    *

    *

    Дозволені файли у форматі jpg, jpeg, png, gif, pdf, doc, docx, ppt, pptx, які не перевищують розмір 2 Мб.

    Надсилаючи форму, Ви даєте згоду на обробку персональних даних

    Корисні посилання
    Хмельницька міська рада
    Хмельницька міська рада
    Департамент освiти i науки Хмельницької обласної державної адмiнiстрацiї
    Департамент освiти i науки Хмельницької обласної державної адмiнiстрацiї
    Інформаційна система управління освітою
    Інформаційна система управління освітою
    Мiнiстерство освiти i науки України
    Мiнiстерство освiти i науки України
    Нова українська школа
    Нова українська школа

    Ми в соц мережах
    Електронне звернення

    Якщо у Вас виникли запитання, скаги чи пропозиції, Ви можете заповнити форму нижче та отримати відповідь у зручному форматі!

    * — обов’язкові поля

    *
    *
    *
    *
    *
    *
    Дозволені файли у форматі *.doc, *.docx, *.exl, *.exls, *.png, *.jpg, які не перевищують розмір 2 Мб.